top of page

Leiderschap vereist geen titel

We leven in een tijd waar oude zekerheden verdwijnen en de nieuwe vormen nog niet duidelijk zijn. Spannend, dat wel maar evenzeer heel erg boeiend omdat ieder van ons voor het eerst in de geschiedenis zelf leiding kan nemen over zijn eigen leven.

En neen, daar heb je geen titel voor nodig.


Het acroniem IMAGE van Robin Sharma, is hierin een mooie leidraad. Het geeft handvaten voor de dagdagelijkse praktijk.

In één van mijn opleidingen, heb ik dit met een team volledig uitgewerkt. Iedereen in het team begreep dat hij/zij zelf meester kan zijn van zijn eigen leven.

Ik zag een aantal mensen letterlijk uit hun slachtofferrol stappen en hun eigen verantwoordelijkheid opnemen.

Het was zo een bijzondere ervaring dat ik hier even in het kort IMAGE wil schetsen.


I        Innovatie en Initiatief

Doen wat we tot nu toe altijd deden, is in deze veranderende tijden niet de best keuze. Innovatie en Initiatief zijn dan ook zeer belangrijk voor ieder van ons. Let wel, dit hoeven geen grote manoeuvres te zijn, een kleine stap elke dag creëert op lange termijn een enorme vooruitgang. Het initiatief voor innovatie dient niet te komen van elders of hoger hand, ieder van ons kan dit zelf. Ongeacht je positie of titel.


M      Meesterschap

Je Meesterschap opnemen, gaat erover dat je bij alles wat je doet steeds het beste van jezelf geeft. Dat je steeds met bezieling en met je volle aandacht de taken en opdrachten doet.  Voor mij wil dit ook zeggen dat je jouw talenten laat zien en inzet waar mogelijk.


A       Authenticiteit

Wat je denkt – voelt – zegt en doet dient volledig in overeenstemming te zijn. Authentiek zijn wil zeggen dat je volledig trouw blijft aan wie jij bent en daar ook naar handelt. Ook al lijken anderen jou iets anders op te leggen.


G       Guts, moed, lef

Het vraagt heel wat moed om initiatief te nemen, om je meesterschap op te nemen en om authentiek te zijn. Zeker in een team/ maatschappij waar de heersende norm anders is. Maar weet dat kritiek het defensiemechanisme is wat mensen gebruiken wanneer ze bang zijn en ze zich willen beschermen tegen verandering. Helaas (of gelukkig!) dwingt de huidige tijd ons tot verandering.


E       Ethiek

Ethiek, respect, deontologie, zaken die in de business wereld soms ver te zoeken zijn, maar welke in de nieuwe tijd absoluut noodzakelijk zijn.

Waar kan jij IMAGE krachtig inzetten?

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page