top of page

Hoe zou het zijn om IQ ten dienste te stellen van SQ, PQ en EQ?

De 4Q's

Ik werk al een tijdje met de 4Q’s in het bedrijfsleven.

IQ en EQ zijn bekende begrippen en door iedereen aanvaard als zijnde belangrijk.

Bij PQ (Physical intelligence) kunnen de meesten zich nog iets voorstellen na enige uitleg met veel voorbeelden. Maar van SQ schrikt iedereen in eerste instantie.

Kan dat wel? Is dat niet te zweverig, Spirituele Intelligentie? En wat moet je daar dan mee in het bedrijfsleven?

Goeie vragen, maar laat mij eerst even toelichten waarom het interessant is om de 4Q’s in te zetten.


Wanneer we de 4Q’s actief leren gebruiken, betekent dit dat we onszelf als volledig mensinzetten in het bedrijf en niet enkel ons IQ, het rationele stuk.


Uiteraard zijn we op het werk meer dan ons IQ, we weten dat ons gedrag en ons handelen hoofdzakelijk gestuurd wordt vanuit ons onderbewuste, vanuit onze overtuigingen, onze emoties en ons referentiekader dat we opbouwden gedurende ons ganse leven.

Maar we proberen alles in een keurslijf van logica te steken, waardoor belangrijke input uit onze andere deelfacetten (De andere Q’s) verloren gaat.

Deze facetten opnieuw bewust leren inzetten kan voor een shift zorgen die we op dit moment mondiaal nodig hebben.


De shift begint volgens mij op het niveau van het individu waarbij elk op zich “ontwaakt” en meer zelfbewustzijn ontwikkelt. In de bedrijfswereld betekent dit dat ieder zijn eigen aandeel kan zien, erkennen en opnemen.

werken vanuit bescherming van status en het ego maakt dan plaats voor werkelijk algemeen belang.

Als ik het in een formule mocht gieten dan zou die er zo uitzien:

Mens zijn = IQ+EQ+PQ+SQ

Waarbij SQ≈PQ≈EQ≈IQ


Leiderschap gebaseerd op IQ alleen komt vooral neer op het gebruik van logica en strategisch doorzicht voor het voeden van het ego

 Men krijgt misbruik van hiërarchie door macht en controle mechanismen. Men krijgt een eenzijdige focus op groei:

  • meer omzet

  • meer klanten

  • meer service

  • meer van alles

Deze “meer”-focus wordt samengebracht in korte termijn doelen die zeer IK georiënteerd zijn. Dit IK omvat zowel het individu (mijn doelen), als het team, als de organisatie.


Hoe zou het zijn om IQ ten dienste te stellen van SQ,PQen EQ?

Wanneer we opnieuw meer ons SQ leren gebruiken, stapt men uit het klassieke lineair denken, waarbij oplossingen gezocht worden vanuit het IQ (de ratio, de kennis, de bestaande ervaringen…) en laat men de systematiek aan het woord.


Ik ben er van overtuigd dat wanneer bedrijven meer gebruik zullen maken van systemisch werk in gelijk welke vorm, we uit het eenzijdige egocentrische groeimodel kunnen stappen.

Het zal dan voor ieder van ons weer zichtbaar worden dat groei slechts een deel van de cyclus is en dat stagnatie en inkrimping in allerlei vormen ook een wezenlijk onderdeel zijn in het bedrijfsleven.


We zullen opnieuw in staat zijn om het lange termijn effect van ons handelen vandaag te zien, te accepteren en te appreciëren.


We zullen ook kunnen aanvaarden dat resultaat niet steeds onmiddellijk zichtbaar is, maar dat omwentelingen tijd nodig hebben om op gang te komen.

Zo zullen we ook zien dat wat vandaag nog niet zichtbaar is aan negatieve effecten van ons handelen op lange termijn de toekomst hypothekeert. 


Wanneer we werkelijk leren luisteren naar de signalen van ons lichaam (PQ) zullen we oa. veel sneller weten wanneer we tegen onze grens aanlopen.

Denk maar aan mensen met burn-out. We zullen goed in voeling zijn met onze eigen emoties en geen energie moeten verliezen aan het (onbewust) onderdrukken ervan. Emoties zijn vaak ook goede richtingaanwijzers, wanneer je -de voor jou -juiste betekenis leert kennen.


Bij het inzetten van waarlijke emotionele intelligentie kom je in contact met de ander, je leert luisteren vanuit zijn perspectief (en niet het jouwe) om te horen en te voelen wat er onder de woorden echt zit.

Er ontstaat begrip en vertrouwen, de basis voor een constructieve samenwerking.

Wil jij leren hoe jouw 4Q's ingezet kunnen worden?

Maak gerust een afspraak met ons.


271 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page